Javni forum – Opasnosti desnog ekstremizma u Srbiji

16.12.2013 – Udruženje romskih studenata organizovalo je Javni forum u okviru projekta Jednake šanse u Plavoj Sali Skupštine grada Novog Sada. Tema foruma bila je: Opasnosti ekstremne desnice u Srbiji. Uvodničar na forumu je bio Miloš Baković Jadžić iz organizacije Centar za politike emancipacije (Beograd).

Ekstremna desnica je danas u političkom životu Srbije tajni saveznik vlasti. Na fenomenu ekstremne desnice u Srbiji je moguće iščitati paradoks trenutne vlasti: sa jedne strane nacija i nacionalne vrednosti, sa druge strane – evropske integracije i transnacionalni snovi velike kapitalističke Srbije. Političko ekonomski oblik koji otvoreno omogućava koegzistenciju ovakvih vizija Srbije jeste spoj neokonzervatvnih ekonomskih mera i neoliberalne političke prakse koje te mere sprovode. U političkom žargonu, to znači zagovaranje nužnosti prihvatanja mera štednje – neoliberalno obećanje budućeg prosperiteta.

Ispitivanje dominantnih političkih praksi, kako na nacionalnom tako i na internacionalnom nivou, i njihovih učinaka na društvo, mora uzeti u obzir uticaj neoliberalnih paketa mera: ogroman pritisak na radna prava, prekarizaciju, rezove u javnom sektoru (obrazovanje, zdravstvo, infrastruktura itd). Ove mere se neprikidno opravdavaju razlozima monetarne stabilnosti i potrebom da imamo izbalasiran budžet, dok istovremeno proizvode preduslove za urušavanje svih demokratskih sloboda (sloboda sindikalnog okupljanja, slobode štampe, slobode putovanja van granica zemlje…) Ove antidruštvene politike su, gledajući sa makroekonomskog stanovišta, naprosto iracionalne i kontraproduktivne. A sa makrodruštvenog nivoa, ovakve politike su neodbranjive. Rast apolitičkog mentaliteta, pasivnosti, poslušnosti ili desnog ekstremizma i populizma zahteva kolektivni otpor, ali i političku edukaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *