Kreativne radionice u Novom Sadu

U zadnjih šest meseci projekat Jednake šanse obogaćen je za 4 manifestacije koje su se odigrale u 4 novosadske osnovne škole: OŠ Miroslav Antić, OŠ Dušan Radović, OŠ Jožef Atila i OŠ Veljko Vlahović. Radioničari/ke URS-a su asistirali deci u kreaciji jednog Pozorišta senki (OŠ Miroslav Antić Futog), Maloj školi montaže (gde su učenici/ce izmontirali mali filmić koji se emitovao na školskom maskenbalu), Izradi novogodišnjih čestitki i ukrasa (OŠ Dušan Radović) i Radionicama pevanja u OŠ Jožef Atila. Ove radionice, već tradicionalno, imaju uspeha u školi jer podstiču zajednička druženja, sklapaju se čvršće veze između dece a ispoljavanje i prezentacija talenta vezuje se, pre svega, za zajednički rad koji nije baziran na konkurenciji između dece već na solidarnosti i želji da se dobro zajednički funkcioniše.

Radionice Pozorišta senki je uključivalo 15 romskih i neromskih učenika i učenica. Neki su imali tehnička zaduženja, neki su glumili, dok su neki bili i naratori. Za nagradu, ova ekipa je pozvana da učestvuje i premijerno izvede tri predstave na zimskoj školi Sasto 3 (Škola zagovaranja koju realizuje Udruženje romskih studenata)

Na radionicama pevanja u OŠ Jožef Atila redovno je pohađalo probe 6-oro dece. Izbor pesama, izvođenje i sve ostalo realizovano je na učenički zahtev! Radioničar se samo prilagodio, hrabrio i podsticao učenice/ke kako bi na bini dali sve od sebe! I to su učenice uradile! Za vrlo kratko vreme su se spremili za izvođenje zadnjeg dana škole!

Na radionicama Male škole montaže 10-oro petaka prošlo je obuku iz snimanja, montaže i novinarstva. Rezultati će uskoro biti vidljivi u malom filmu koji su nam priredili. Za sada, mini filmić grešaka tokom snimanja dobro je poslužio da se upoznaju kako sa programima za montažu, tako i da zabave svoje drugare na maskenbalu gde se filmić projektovao!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *