Potpisan Ugovor o saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Novog Sada


Notice: Undefined property: wpsociallikes::$is_excerpt in /home1/urscorsr/public_html/wp-content/plugins/wp-social-likes/wp-social-likes.php on line 281

23. 12 2013. godine, Udruženje romskih studenata je potpisalo Sporazum o saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Novog Sada (SSSNS). S obzirom da se Udruženje romskih studenata (URS) u opštedruštvenom smislu zalaže za koncept društvene pravde, za pravedniju redistribuciju ukupnih društvenih sredstava kao i za slobodu sindikalnog organizovanja (u tom smislu URS ima višegodišnjeg iskustva sa Sindikatom sakupljača sekundarnih sirovina), potpisani Sporazum predstavlja veliki korak u radu Udruženja. U izvesnom smislu, Udruženje romskih studenata ovim činom je postalo deo duge tradicije radničkog pokreta koji je na ovim prostorima igrao važnu ulogu. U ovom momentu SSSNS je važan saveznik u borbi za opštu mobilizaciju ljudi protiv nehumanih uslova života i rada koji vladaju u mračnoj atmosferi prvobitne akumulacije kapitala. Tačnije, u surovom tranzicionom kapitalizmu.

Saradnja sa SSSNS za početak predviđa zajedničke akcije koje se tiču sprečavanja donošenja seta zakona koji bi nepovoljno uticali na sve: na zaposlene i nezaposlene, na penzionere i studente. Iako se novo radno zakonodavstvo javnosti prezentuje kao nešto što će omogućiti stvaranje novih radnih mesta, u praksi bi njegovo sprovođenje legitimisalo lakša otpuštanja uvodeći sve fleksibilnije oblike rada. Novo radno zakonodavstvo je sa opštedruštvenog stanovišta naprosto neodbranjivo a u kontekstu trenutne političko-ekonomske situacije bi donošenje ovakvog zakona značilo vraćanje društva u XIX vek.

Sporazumu su prisustvovali predsednik SSSNS Vladimir Gvozdenović, sekretarka SSSNS Nada Vidović, predsednica Sekcije mladih SSSNS Vasilija Bojić, pravnica Draginja Bejatović, predsednik URS-a Nenad Vladisavljev, program koordinator URS-a Ivan Radenković i student apsolvent na Fakultetu tehničkih nauka, Jovan Nikolić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *