Radionice Ni crno ni belo 2013

Radionice Ni crno ni belo su stalni oblik aktivnosti na projektu Jednake šanse u srednjoškolskom obrazovanju. I druga polovina 2013-te godine je prošla u znaku ove aktivnosti. U periodu od septembra 2013 do kraja 2013-te, realizovano je 32 radionice sa učenicima iz 9 odeljenja II godine Tehničke škole Pavle Savić (NS).

Radionice već godinama sprovode članovi Udruženja romskih studenata u saradnji sa profesorima/cama Tehničke škole Pavle Savić. Standardni set od 8 radionica ima za cilj: smanjenje socijalne distance na rasnim, klasnim i drugim osnovama, podsticanje grupnog koordinisanog učenja, stvaranje preduslova za otvorenu razmenu mišljenja, smanjenje antiromizma i nacionalizma među mladima, podsticanje kreativnih potencijala itd.

IMG_2994
« 1 of 9 »

Mladi ove radionice prihvataju i kao razonodu i kao priliku za razvijanje vlastitih debatnih sposobnosti. Pošto su na radionicama izražavaju često suprotstavljeni stavovi, diskusija je često oblik u kojem su učenici/ce pokušavali da artikulišu vlastite stavove, da ih isprobaju tako što ih stalno problematizuju i podvrgavaju proveri drugih. U suštini, takav način interakcije mnogo je bliži realnim intersubjektivnim odnosima nego standardnom vođenju časa (koji ovakvu inteakciju suzbija u cilju održavanja propisane strukture školskog časa).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *