Susreti timova mladih na projektu Jednake šanse – Novi Sad

Pred sam kraj školske godine, timovi mladih na projektu Jednake šanse iz tri grada u Srbiji (Novi Sad, Kragujevac i Niš), predstavili su  svoja mala istraživanja i rezultate anketa koje su sproveli u svojim srednima. Sastanak je bio odlična prilika da se mladi iz tri grada sretnu i razmene svoja znanja i iskustva. Tako su na sastanku izložili ankete o bezbednosti u školi, postojanju nasilja među mladima, uloge obezbeđenja u školama i sl. Iako se obezbeđenje u školi smatra dobrim, istakla se činjenica da obezbeđenje ima uglavnom restriktivnu ulogu i da se samo na taj način garantuje da će nasilje u školi biti eliminisano. Međutim, deca vrlo dobro znaju da je na taj način nasilje samo potisnuto i premešteno na druge razine. Obezbeđenje, dakle, nije indikator nepostojanja nasilja u školi, ono je pre simptom da je nasilje u školama (ali ne samo u školama već svigde u društvu) vrlo prisutno. Potreba za obezbeđenjem već dovoljno govori u prilog tezi da je nasilje sveprisutno. ''Tek kada obezbeđenje ne bude bilo prisutno u školama znaćemo da smo nešto postigli kada je bezbednost u pitanju'' – opšti je zaključak timova mladih.

Školski tim iz Niša je prezentovao i mali film koji su napravili na temu ispravnog i pogrešnog.

Poseban deo sastanka odnosio se i na artikulaciju standarda kvaliteta obrazovnog procesa i na promišljanje različitih elemenata (etos, kompetencije nastavnika, nastava i učenje, podrška učenicima…) od strane školskih projektnih timova. Pored školskih timova iz Novog Sada, Kragujevca i Niša, bio je prisutan i organizacioni tim Edukativnog centra Roma iz Subotice.

Tehnička škola Pavle Savić bila je domaćin ovog susreta. Uz prijatnu ali i radnu atmosferu koju su priredili profesori iz Novog Sada, redovni godišnji sastanak je protekao uz važne debate, promišljanje i analiziranje postojećeg stanja u obrazovanju kao i uz dobro druženje.

dsc_0166
« 1 of 10 »

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *