Forum za roditelje

Forum za roditelje podrazumeva oblik zajedničkog rada između pedagoških asistenata, nastavnika, aktivista i romskih i neromskih roditelja. Ovi forumi imaju za cilj da okupe roditelje, da ih informišu o situaciji u obrazovanju, da se na njima razgovara o problemima dece, o njihovim rešenjima itd. Forum je održan u osnovnoj školi Dušan Radović. Na forumu je bilo osamnaest roditelja sa kojima se razgovaralo o planovima njihove dece, njihovim trenutnim postignućima i željama kao i o teškoćama sa kojima se oni suočavaju. Neki roditelji su naglasili kako je problem sa koncentracijom jedan od uzroka slabog uspeha njihove dece. Slaba pažnja prilikom učenja dovodi do frustriranosti jer se gradivo ne može savladati a deci je onda najjednostavnije da se okrenu igri i potisnu učenje i školu.

Roditelji su grupacija koja je danas sve više podvrgnuta društvenim obavezama i vreme koje posvećuju svojoj deci se iz godine u godinu smanjuje. Jedan od efekata ove pojave odnosi se i na tendencije opadanja motivisanosti dece za učenje. Vrednosni sistem društva se odslikava savršeno na deci, pogotovu na njihove želje. Roditelji su uglavnom suočeni sa problemom afirmacije znanja i inteligencije. To se pogotovu odnosi na romske roditelje kojima je to teško jer uglavnom ni oni nisu u dovoljnoj meri obrazovani. Zato je razgovor sa roditeljima bio usmeren na strategije i metode motivacije dece u pogledu njihovog školovanja.

Jedna od tema ovog foruma bila je u vezi sa aktivnošću edukatora Udruženja romskih studenata. Roditelji su pohvalili celu stvar i naglasili u kojoj meri je to pomoglo njihovoj deci. Činjenica da su im deca bolja u školi, da popravljaju ocene i da svoje ponašanje usavršavaju, zasnovane su zaista na vrednom i neumornom entuzijazmu romskih i neromskih studenata koji žele da osnovci budu što bolji .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *