Prezentacija rezultata timova mladih u projektu Jednake šanse u srednjoškolskom obrazovanju

27. i 28. Novembra 2012. godine u Kulturnom centru REX u Beogradu odrzana je  promocija/event u okviru projekta Jednake sanse u srednjoskolskom obrazovanju.

28.11. promovisani su rezultati koje su ostvarili skolski timovi mladih iz 3 Model skole (Škola mode i lepote iz Niša, Politehnička škola iz Kragujevca i Tehnička škola “Pavle Savić” iz Novog Sada). Ova osma projektna godina je bila posvećena najviše mladima i njihovim aktivnostima: pratili su ostvarenost 4 izabrana prava u svojim školama (pravo na participaciju, na informisanost, na adekvatnu opremljenost škole, na bezbedno okruženje).

Mladi su, prikazali 2 performansa (Niš je prikazao flash mob – “Diskriminacija” a Novi Sad nemi živi film – “Čarli Čaplin”) kojima su iskazali svoje razumevanje Jednakih šansi u obrazovanju, druženje i učenje bez diskriminacije. Kragujevčani su prikazali kratki film – Participacija u mojoj školi, i osmislili projekat za narednu godinu namenjen podizanju svesti kod učenika o pravu na participaciju u školi.

Gosti – predavači bili su

 • Biljana Stojanović iz Sektora za evropske integracije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je govorila o sadašnjim i budućim IPA projektima kao nosiocima reformskih procesa u obrazovanju;
 • Vesna Vidojević iz Ministarstva omladine i sporta, koja je govorila o programima za samozapošljavanje mladih
 • Snežana Nešić iz kancelarije Zamenika ombudsmana za prava deteta i predstavnice Panela mladih savetnika, koje su govorile o istraživanjima Panela i iskustvima mladih u radu ovog tela
 • Zoran Tairović, multimedijalni umetnik iz Novog Sada, koji je govorio o identitetu i promeni imidža u interakciji sa okruženjem
 • Predstavnici Opštinskog saveta mladih iz Bečeja, koji su govorili o tome kako su uspeli da ubede opštinu da formira budžetsku liniju za podršku ovog Saveta
 • nastavnici i mladi iz 16 gradova uključenih u projekat Multiplikacija živeti tolerantno (koji koordinira NVO Panonija kao partner PCF-a u Srbiji), predstavnici kancelarije Ombudsmana I Panel mladih savetnika koji već dve godine funkcioniše u okviru kancelarije, predstavnici MOS-a I MPNiTR. Bilo je I drugih gostiju (SU, LSU, skole, NVO-I domaći I poneki medjunarodni…).

27.11. 2012. mladi iz nase 3 Model škole su imali razmenu sa drugim mladima iz drugih projekata koji su realizovali slične aktivnosti:

 • Centar E8 je prikazao iskustva iz projekta Budi musko,
 • CIM – Centar za integraciju mladih je prikazao projekte Lice ulice i Oko ulice, – LSU Bečej – Savet mladih opstine Bečej, koji je uspeo da ostvari kontinuirano finansiranje svojih aktivnosti od strane opštine – u okviru projekta Multiplikacija ziveti tolerantno.

Ceo dan je protekao u kretivnoj, neformalnoj i spontanoj razmeni izmedju mladih, što nam je i bio cilj. Mladi su:

 • upoznali nove mlade, kreativne ljude/aktiviste i volontere
 • saznali vise o drugim akcijama i aktivnostima
 • isprobali svoje performativne kapacitete i veštine javnog nastupa (KC REX!), pred publikom koju čine njihovi vršnjaci iz Beograda i drugih gradova, ali i odrasli.

Mladi iz tri grada su proveli zajedno dva veoma aktivna dana, družili su se, razmenjivali svoja iskustva i uživali u čarima Beograda. Nastavnici su bili veoma zadovoljni i zahvalni na prilici koju smo im pružili.

Tim CIP Centra

Beograd, novembra 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *