Poseta osmaka Tehničkoj školi Pavle Savić – Novi Sad

Udruženje romskih studenata je u utorak, 3. aprila, organizovalo u saradnji sa model školom Pavle Savić, posetu osmaka i njihovo upoznavanje sa stručnim profilima koje nudi škola. Osmaci iz 5 OŠ (Veljko Vlahović, Dušan Radović, Dositej Obradović, Miroslav Antić i Jožef Atila) imali su priliku da se upoznaju sa stručnim profilima škole, kao i da postave pitanja koja ih interesuju profesorima koji su ih vodili kroz školu.
Poseta je otpočela prijemom osmaka u svečanu salu škole gde su im se predstavili članovi školskog tima projekta Jednake šanse i organizatori aktivnosti. Zatim su osmacima prezentovani različiti profili škole kroz projekciju kratkog filma škole. U filmu su mogli videti osnovne stvari o svakom pojedinačnom profilu, koliko je privlačan boravak u školi, kakva je atmosfera za rad, koliko je škola opremljena, na kakvom je glasu među ostalim srednjim školama i sl.
S obzirom da je interesovanje bilo ogromno, (57 učenika/ca) poseta i oblilazak škole zahtevala je organizaciju koja bi mogla biti operativna u momentu dok traju časovi u školi. Tako su učenici/ce bili podeljeni u četiri grupe gde je jedan profesor bio zadužen za jednu grupu. Raspodeljene grupe su onda obišle školsku pekaru, (gde učenici srednje škole obavljaju praktičnu nastavu) hemijske laboratorije, frizerski salon, pedikirski salon, laboratoriju za biotehnologiju itd. Veliki deo osmaka je bio vrlo zadovoljan školom, njenom opremljenošću, dobrim i radnim ambijentom, kao i privlačnošću zanimanja koja se nude.

DSC_8191
« 1 of 42 »


Sa druge strane, profesori koji su ih vodili pružili su im sve informacije u vezi sa mogućim stipendijama zavisno od profila koji potencijalno budu upisali.
Poseta srednjim školama povoljno utiče na motivisanost osnovaca za dalje školovanje jer im direktan kontakt sa srednjom školom (kako sa njenim učenicima, tako i sa profesorima) kazuje mnogo više nego posredne informacije.
Nako što je završen obilazak srednje škole, osmaci su imali organizovan prevoz koji ih je vratio njihovim školama.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *